• Home
  • Economii
  • BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 5.25%, in prima sedinta din 2013
BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 5.25%, in prima sedinta din 2013
7 Ianuarie 2013
Dupa ce a coborat in cursul anului trecut dobanda de politica monetara cu 0.75%, Banca Nationala a decis astazi sa pastreze neschimbata dobanda la 5.25%.

Dobanda de politica monetara a ramas neschimbata din luna mai a anului trecut, la 5.25%, pe fondul cresterii presiunilor inflationiste si a turbulentelor politice interne si cu privire la zona euro.

Tot astazi, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa pastreze neschimbate si rezervele minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, care sunt in prezent de 15% la lei si de 20% pentru valuta, si sa gestioneze in mod adecvat lichiditatile din sistemul bancar.

Banca Nationala a precizat ca analiza celor mai recenti indicatori macroeconomici releva intreruperea tendintei ascendente a ratei anuale a inflatiei, si o redresare lenta a economiei romanesti pe fundalul recesiunii din zona euro.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4.56% in luna noiembrie 2012, fata de varful de 5.33% consemnat in luna septembrie 2012, in vreme ce rata anuala a inflatiei de baza ajustata a ramas la 3.3%.

La inceputul anului 2012, rata anuala a inflatiei a atins cele mai scazute valori din ultimii 20 de ani, reflectat si de scaderea puternica a dobanzilor din piata monetara, indicele Robor la 3 luni coborand foarte aproape de 4 procente. In a doua parte a anului, seceta si cursul de schimb valutar au condus la cresterea presiunilor inflationiste, indicele Robor la 3 luni urcand peste pragul de 6 procente.

Cresterea indicilor Robor a condus la cresterea dobanzilor la credite in lei, pentru acele imprumuturi cu dobanda variabila, calculate in functie de evolutia acestui indicator.

Si in prezent, indicele Robor la 3 luni, utilizat de catre banci la calcularea dobanzilor variabile pentru credite Prima Casa, credite ipotecare sau credite de nevoi personale se situeaza peste pragul de 6 procente, cu aproape 2 procente mai mult fata de minimul din 2012. In aceeasi perioada, indicii Euribor au coborat la minime istorice, apropiate de valoarea zero.

Aceasta evolutie, a facut ca in continuare romanii sa prefere sa se imprumute in euro, in defavoarea monedei nationale, chiar daca evolutia cursului euro/leu nu a fost una favorabila.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii