• Home
  • Economii
  • BCR se asteapta ca economia sa isi revina in acest an
BCR se asteapta ca economia sa isi revina in acest an
24 Ianuarie 2013
Economia Romaniei este asteptat sa creasca cu 1.1%, pe fondul cresterii exporturilor si a unui an agricol normal.

Economia romaneasca va trece printr-un proces gradual de revenire in 2013, ajutata de factori locali si internationali care arata mai promitator in comparatie cu anul trecut, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului "Romania in 2013".

Resursele publice suplimentare furnizate economiei de catre guvern, o recolta agricola normala dupa seceta severa din 2012 si o redresare minora a cererii externe vor sustine o crestere economica de 1,1%. Increderea investitorilor s-a Imbunatatit peste tot in lume la inceputul acestui an, dupa injectiile ample de lichiditate efectuate de marile banci centrale in 2012 si o solutie de ultim moment la problemele fiscale din Statele Unite ale Americii.

De altfel, la inceputul acestui an moneda nationala s-a apreciat puternic, pe fondul intrarii investitorilor straini care cumpara titluri romanesti, pentru randamentul ridicat al acestora.

BCR estimeaza o inflatie de 4.1% in decembrie 2013, pe fondul unui leu puternic si a unei productii agricole mai bune in acest an fata de 2012.

In privinta dobanzii de politica monetara, aceasta ar urma sa fie mentinuta de catre BNR la nivelul actual de 5.25%, prima modificare urmand sa fie efectuata in trimestrul I din 2014, atunci cand dobanda ar trebui sa fie redusa. Lichiditatea suplimentara furnizata pietei de catre BNR va determina reducerea graduala a dobanzilor interbancare. Cursul de schimb valutar s-ar putea situa la 4,35 in martie si 4,40 in decembrie 2013 pe fondul unei diminuari treptate a valului abrupt de optimism de pe pietele financiare, se arata in raportul BCR.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii