• Home
  • Economii
  • BCR estimeaza o crestere economica de sub 1 procent pentru acest an
BCR estimeaza o crestere economica de sub 1 procent pentru acest an
30 August 2012
Estimarile de crestere economica pentru acest an au fost reduse de catre cea mai mare banca din Romania la doar 0.7 procente.

Chiar daca in trimestrul al doilea din 2012, Romania a inregistrat crestere economica, fata de majoritatea tarilor europene care au reintrat in recesiune, seceta din acest an si conditiile adverse de pe pietele externe vor afecta economia locala, care ar urma sa creasca cu 0.7 procente in 2012, potrivit echipei BCR Cercetare. Pentru anul urmator analistii bancii estimeaza o crestere de 1.9%.

Seceta severa ar urma sa afecteze si evolutia preturilor, in lunile urmatoare urmand sa apara presiuni inflationiste, dupa ce pana la jumatatea anului aceasta a coborat la minime istorice.

Pentru finalul anului banca estimeaza o inflatie de 4 procente, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor la produse agroalimentare pe plan intern si extern, dar si majorarea unor preturi administrate sunt cauzele cresterii inflatiei. Prin urmare, consideram ca BNR este mai dispusa in prezent sa favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflationiste, a spus Florin Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare.

Un curs de schimb valutar mai puternic pentru moneda nationala, duce la mentinerea unor dobanzi interbancare ridicate, asa cum a fost cazul in luna august, cand aprecierea leului de peste 4 procente a ridicat dobanzile Robor cu pana la 1 procent.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii