BCE mentine neschimbata dobanda la euro
10 Ianuarie 2013
Dobanda de politica monetara a ramas la minimul de 0.75% in urma sedintei de astazi a Bancii Centrale Europene, pe fondul imbunatatirii perceptiei cu privire la economia zonei euro.

Ultima reducere de dobanda a fost efectuata de Banca Centrala Europeana la inceputul lunii iulie 2012, atunci cand dobanda de politica monetara la euro a fost redusa cu 0.25%, la valoarea actuala de 0.75%. Tot din luna iulie 2012, rata dobanzii la depozite este zero, pentru a incuraja bancile sa imprumute in detrimentul plasamentelor in depozite la BCE.

O revenire graduala a zonei euro ar trebui sa aiba loc catre finalul acestui an, odata ce masurile luate de catre BCE isi vor face simtita prezenta in economia europeana, a declarat Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, relateaza Bloomberg.

Inflatia in zona euro ar trebui sa coboare in acest an sub pragul de 2 procente, iar in aceste conditii o noua reducere a dobanzii la euro este putin probabila in acest an, precizeaza oficialul BCE.

Indicii Euribor au coborat sub dobanda de politica monetara de 0.75%, si se situeaza foarte aproape de valoarea zero, mai ales in cazul Euribor la 1 luna sau la 3 luni.

In cazul Euribor 3M, care este utilizat la determinarea dobanzilor variabile la creditele in euro, valoarea acestuia se afla de luni bune sub 0.2%, un minim istoric, care a permis romanilor sa se imprumute mai ieftin cu peste 1 procent in ultimul an.

Pentru cei care au accesat credite prin programul Prima Casa, dobanzile efective sau DAE au coborat in ultimul an sub pragul de 5 procente, fiind situate in prezent la putin peste 4.5 procente.

Riscul creditelor in euro cu dobanda variabila este dat de volatilitatea indicilor Euribor, care odata cu depasirea crizei din zona euro si a cresterii inflatiei, ar putea sa creasca, majorand dobanda la aceste credite, mai ales ca de la aceste valori, Euribor nu prea mai are unde sa scada.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii