• Home
  • Economii
  • Banca Centrala Europeana coboara dobanda de politica monetara sub 1 procent
Banca Centrala Europeana coboara dobanda de politica monetara sub 1 procent
5 Iulie 2012
In sedinta de joi a BCE, aceasta a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu 0.25 procente, de la 1 procent la 0.75 procente

In plus fata de aceasta decizie, Banca Centrala Europeana a decis sa reduca rata dobanzii la depozitele plasate la zero, decizii care sunt fara precedent in istoria institutiei. Deciziile luate astazi incearca sa stimuleze economia europeana, care in contextul crizei datoriilor suverane trece printr-o noua perioada de scadere economica.

Inaintea deciziei de a duce dobanda la depozite la un minim istoric de zero procente, aceasta avea valoarea de 0.25%. Pe parcursul anului trecut, dobanda de politica monetara a fost majorata in doua randuri cu un sfert de procent, de la 1% la 1.5%, pentru ca apoi in a doua jumatate a anului BCE sa revina asupra acestor decizii, dobanda revenind la 1 procent in decembrie 2011.

Pe langa aceste decizii, BCE a redus cu 0.25% si rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala, de la 1.75% la 1.5%.

Reducerea operata de catre banca ar putea conduce la o reducere a dobanzilor Euribor, folosite de catre bancile din Romania la calculul dobanzilor variabile pentru credite in euro.

Deciziile de astazi au fost anticipate de majoritatea analistilor, dupa ce mai multi indicatori ai activitatii economice din ultimele luni, indica o adancire a recesiunii din zona euro.

Independent de deciziile luate de catre BCE, Banca Angliei a mentinut dobanda de politica monetara la 0.5% si a decis suplimentarea cu inca 50 de miliarde de lire sterline a programului de stimulare a economiei.

Banca Centrala a Chinei a anuntat tot astazi reducerea dobanzii cheie cu 0.31% la 6 procente, a doua decizie de acest fel din ultima luna.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii