• Home
  • Economii
  • Banca Centrala Europeana a pastrat neschimbata dobanda de referinta la euro
Banca Centrala Europeana a pastrat neschimbata dobanda de referinta la euro
7 Decembrie 2012
In sedinta de joi a Bancii Centrale Europene dobanda de politica monetara a fost mentinuta la nivelul minim record de 0.75%.

Ultima reducere a ratei dobanzii de politica monetara a fost operata la inceputul lunii iulie, atunci cand dobanda a coborat cu 0.25%, de la 1% la valoarea din prezent de 0.75%.

Rata oferita de banca la depozite se afla si ea la un nivel minim record de zero procente. Aceste masuri au fost luate pentru sustinerea economiei europene, care in ultimul trimestru a intrat din nou in recesiune.

In aceeasi zi, Banca Centrala Europeana a redus si estimarile de crestere economica pentru zona euro, atat pentru acest an dar si pentru 2013, pe fondul activitatii economice reduse dar si a masurilor de austeritate care urmeaza sa fie aplicate de unele tari europene.

Reducerea dobanzii de politica monetara in cazul monedei europene, care a inceput la finalul anului trecut a avut ca efect scaderea indicilor Euribor, folositi si de bancile din Romania la calculul dobanzii pentru credite in euro.

In ultimul an reducerea Euribor a depasit 1 procent, iar in prezent valorile se situeaza foarte aproape de zero in cazul Euribor la 3 luni, folosit la calcul dobanzii pentru credite acordate in cadrul programului guvernamental Prima Casa. Aceasta reducere a fost in avantajul celor care au credite in euro, prin scaderea ratei lunare in euro, care a compensat cresterea cursului de schimb din ultimul an.

Datorita evolutiei negative a economiei europene este posibil ca la inceputul anului viitor sa asistam la noi reduceri ale dobanzii de referinta din partea Bancii Centrale Europene, in conditiile in care zona euro ramen in recesiune, iar inflatia se afla la valori reduse.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii