• Home
  • Economii
  • Activele fondurilor mutuale au avansat cu 53.6 milioane euro in luna ianuarie
Activele fondurilor mutuale au avansat cu 53.6 milioane euro in luna ianuarie
12 Februarie 2013
Fondurile mutuale prezente pe piata locala au raportat o crestere neta de 235 milioane lei a activelor administrate.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata la categoria de fonduri mutuale cu risc scazut, monetare si de obligatiuni, care la sfarsitul lunii ianuarie aveau active mai mari cu 227 milioane lei, fata de luna decembrie 2012.

Cresterea inregistrata de aceste fonduri vine pe fondul reducerii dobanzilor platite de catre banci pentru depozite la termen, ceea ce face tot mai tentanta plasarea economiilor in aceste fonduri cu grad de risc scazut, care ofera randamente anuale de aproape 7 procente, si o flexibilitate ridicata in privinta retragerilor.

Dezavantajul acestor fonduri fata de depozitele bancare o reprezinta lipsa garantarii sumelor plasate in fonduri mutuale, in timp ce depozitele bancare sunt garantate de catre Fondul de Garantare pana la valoarea de 100.000 euro.

Fondul mutual cu cea mai mare crestere de active in luna ianuarie a fost BCR Obligatiuni, care a inregistrat intrari nete de 108 milioane lei, la 3815 milioane lei. De altfel, acest fond este si primul fond mutual care are in prezent peste 100.000 de investitori, si detine si cel mai mare activ dintre toate fondurile vandute pe piata locala. In ultimele 12 luni, BCR Obligatiuni a adus investitorilor un randament de 7.5%.

Pe locurile urmatoare in privinta cresterii activelor se situeaza Raiffeisen Euro Plus, care a crescut cu 50.4 milioane lei, Raiffeisen Ron Plus cu 22.2 milioane lei si BRD Euro Fond cu 18.4 milioane lei.

Fondurile care investesc in actiuni au reusit sa isi creasca activele cu 6.4 milioane lei in luna ianuarie, investitorii fiind mai optimisti dupa cresterea cotatiilor actiunilor de la inceputul anului.

Este de asteptat ca in lunile urmatoare fondurile cu risc scazut sa continue sa atraga economiile investitorilor care isi orienteaza banii din depozite bancare in fonduri monetare, care ofera randamente mai mari cu aproape 2 procente la lei si cu 1 procent la euro.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii