Cursul valutar BNR pentru euro, stabileste noi maxime
30 Septembrie 2011
Cotatia valutara stabilita de Banca Nationala in ultima sedinta a lunii septembrie, a inregistrat un nou maxim pentru 2011 la nivelul de 4.3533

Deprecierea leului in fata euro a continuat pe parcursul intregii saptamani, si daca luni cursul valutar era sub nivelul de 4.3 lei/euro, in sedinta de vineri cotatia a ajuns la nivelul de 4.3533 leu/euro. Aceasta depreciere este rezultatul crizei de pe pietele financiare internationale si in special a celei din zona euro, unde o intrare in incapacitate de plata a Greciei este considerata iminenta.

Deprecierea accentuata din ultima saptamana, mai poate fi explicata si prin faptul ca in prima zi lucratoare a lunii octombrie se stabileste cursul de schimb folosit la calculul acizelor pentru anul 2012. Un curs mai ridicat in sedinta de luni, reprezinta incasari mai mari din accize in anul urmator. In cursul acestui an, acizele au fost calculate la un curs de 4.2655, iar nivelul actual reprezinta o crestere de peste 2 puncte procentuale.

Pentru cei care au de achitat rate la credite, costul rambursarii a crescut cu peste 6% fata de luna aprilie cand cursul leu/euro oscila in jurul valorii de 4.1.

Pe parcursul ultimei luni leul a pierdut cel mai mult in fata dolarului american, care s-a intarit pana la nivelul de 3.2195 lei/dolar, fata de nivelul de 3 lei/dolar la inceputul lunii septembrie, in timp ce francul elvetian dupa o evolutie liniara in cursul saptamanii, a inchis vineri in crestere, cursul oficial fiind de 3.5703 leu/franc.

Pe piata monetara, rata dobanzii Robor la 1 luna a incheiat saptamana la valoarea de 6.18%, iar in cazul scadentei la 3 luni aceasta a fost stabilita la 6.21%. Rata dobanzi Euribor la 3 Luni pentru ultima zi a lunii septembrie are valoarea de 1.554%, iar la 6 luni de 1.753%.

Mai multe informatii/ Legaturi utile: Curs valutar BNR, Evolutie dobanzi interbancare Euribor, Robor, Libor


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Curs valutar