• Home
  • Curs valutar
  • Cursul de schimb valutar leu/euro la cel mai scazut nivel din luna septembrie
Cursul de schimb valutar leu/euro la cel mai scazut nivel din luna septembrie
15 Decembrie 2012
In ultima saptamana leul a castigat peste 6 bani in fata monedei europene si a recuperat toata pierderea din ultimele 3 luni.

Dupa alegerile de duminica cursul de schimb a urcat in primele zile pentru a inregistra o apreciere puternica in ultimele doua zile ale saptamanii. Astfel, joi leul a castigat peste 2 bani in fata euro, iar vineri aprecierea a depasit 3 bani.

Banca Nationala a stabilit pentru vineri un curs valutar de referinta de 4.4747 lei pentru un euro, in scadere de la 4.5349 lei/euro cu o saptaman in urma. Este pentru prima data in din luna septembrie cand moneda nationala se tranzactioneaza sub pragul de 4.50 lei/euro.

Aprecierea vine pe fondul vanzarilor ridicate de euro ale strainilor, care vor sa beneficieze de dobanzile mai mari la leu. In piata monetara Robor 3M continua sa se afle peste nivelul de 6 procente, deoarece Banca Nationala nu a mai oferit lichiditati importante bancilor, la ultimele licitatii.

In ultima saptamana leul a marcat o apreciere de aproape 8 bani in fata dolarului, si datorita aprecierii monedei europene in fata dolarului din piata valutara internationala. Cotatiile in timp real ale monedei nationale in fata euro sau a dolarului, dar si celor mai importante perechi de valute sau aur poate fi urmarita pe curs valutar online.

Referinta BNR de vineri a fost de 3,4205 lei/dolar, dupa scaderea de peste 3 bani fata de cotatia de joi.

Francul elvetian a pierdut si el aproape 3 bani, referinta BNR fiind vineri de 3.7022 lei/franc. Moneda elvetiana evolueaza in tandem cu euro, in conditiile in care cursul de schimb valutar euro/franc se mentine in jurul valorii de 1.20 franci pentru un euro.

Acest prag minim a fost stabilit de Banca Centrala a Elvetiei in urma cu un an, pentru a proteja economia elvetiana de efectele unui franc mult prea puternic, pe masura ce investitorii sau indreptat catre moneda elvetiana, odata cu acutizarea crizei economice din zona euro in ultimii 2 ani. In luna decembrie dobanda Libor la francul elvetian pentru o luna a coborat din nou sub valoarea zero, ceea ce inseamna ca investorii sunt dispusi sa plateasca pentru a plasa depozite in moneda elvetiana cu scadenta la o luna.

Pentru romanii care au credite in euro, recenta apreciere a monedei nationale reprezinta o gura de oxigen, care permite ca pe final de an sa plateasca mai putini lei pentru a cumpara aceiasi suma in euro sau franci elvetieni.

La casele de schimb valutar bancare cursul a coborat sub pragul de 4.50 lei/euro la vanzarea de catre banci a monedei europene catre clienti. Nu toate bancile afisau la vanzare cotatii sub aceasta valoare, unele cotatii ajungeau vineri la 4.555 lei/euro. La cumpararea unui euro de la clienti, cotatiile oferite de banci erau situate in ultima zi din saptamana intre 4.463 lei/euro si 4.399 lei/euro.

In cazul dolarului, cel mai bun curs la vanzarea de catre banci clientilor era de 3.4532 lei/dolar, in timp ce la cumpararea unui franc elvetian de la banci, clientii au trebuit sa plateasca in ultima zi a saptamnii minim 3.734 lei/franc.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Curs valutar