• Home
  • Credite
  • Valoarea creditelor acordate de banci este in scadere
Valoarea creditelor acordate de banci este in scadere
30 August 2013
In luna iulie 2013, soldul creditelor acordate de banci a coborat cu 1.2% fata de luna iunie 2013, iar in ultimul an scaderea a ajuns la 4.4 procente.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata la creditele in valuta, care au inregistrat o scadere de 1.7% fata de luna iunie, la 137.554 miliarde lei. In ultimul an soldul creditelor in valuta a inregistrat o contractie de 7.2%, mai mare in cazul creditelor acordate companiilor.

Scaderea creditelor acordate in valuta vine pe fondul deciziilor mai multor banci de a acorda doar credite in moneda nationala, la care se adauga si decizia luata de guvern pentru sistarea creditarii in euro in cazul imprumuturilor acordate prin programul Prima Casa pentru populatie.

In conditiile in care majoritatea creditelor acordate prin acest program erau in euro, este de asteptat ca in lunile urmatoare sa asistam scaderi importante ale soldului de credite in valuta, pe masura ce clientii ramburseaza o parte din acestea, iar bancile acorda tot mai putine credite in valuta.

Creditul neguvernamental in lei s-a contractat cu 0.5% in ultima luna, datorita scaderii finantarilor acordate companiilor, in timp ce imprumuturile acordate populatiei au avansat cu 0.2%, la 33.982 miliarde lei. In ultimul an, creditele in moneda nationala acordate populatiei si companiilor au avansat cu 0.7%.

In luna iulie si valoarea depozitelor din banci a inregistrat o contractie de aproape 1 procent, la 200.408 miliarde lei, iar pentru intregul an cresterea a coborat la doar 2.9%.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite