• Home
  • Credite
  • Soldul de credite a crescut cu 2 procente in luna iulie
Soldul de credite a crescut cu 2 procente in luna iulie
24 August 2012
Conform datelor BNR, soldul de credite a crescut in luna iulie fata de luna iunie cu 2 procente, si peste cresterea soldului la depozite de 1.9%.

Cea mai mare parte a cresterii este data insa de aprecierea cursului de schimb valutar pentru euro si dolar in fata monedei nationale, avand in vedere ca soldul este calculat in moneda nationala.

Soldul total de credite neguvernamentale a ajuns la 231.564 miliarde lei, in crestere cu 2% in iulie si cu 7.2% in ultimul an. Cea mai mare parte din crestere a fost consemnata de creditele acordate in valuta, cu o crestere de 2.5%. In cadrul acestei categorii, soldul de credite acordate populatiei a avansat cu 2.7%, in timp ce cresterea imprumuturilor pentru firme a avansat cu 2.4%.

Populatia continua sa acceseze credite in euro, chiar si in conditiile restrictiilor impuse de Banca Nationala. Cele mai accesate credite in valuta sunt cele pentru achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa, acordate pe o perioada lunga de timp si la care dobanda mai mica la euro devine mult mai tentanta.

Creditele in lei au avansat doar cu 1 procent, in timp ce soldul de credite acordate populatiei a cunoscut o scadere de 0.1%. Majoritatea creditelor in lei acordate de bancheri populatiei se incadreaza in categoria credite nevoi personale fara garantii. Revigorarea cererii pentru acest tip de credit a dus la aparitia mai multor oferte promotionale cu dobanzi care se apropie de 10 procente.

Soldul la depozite a avut o crestere mai mica decat cel pentru credite, acestea au avansat cu 1.9% in luna iulie fata de luna iunie, la 194.733 miliarde lei. Si aici, cresterea a fost sustinuta de depozitele in valuta, care au inregistrat un avans de 4.4%, iar pentru ultimul an cresterea se ridica la 11.9 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite