• Home
  • Credite
  • Sfaturi practice pentru clientii de credite ipotecare si imobiliare in lei
Sfaturi practice pentru clientii de credite ipotecare si imobiliare in lei
15 August 2013
Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la minimul de 4.5% pe an, si scaderea dobanzilor interbancare Robor ar trebui permita o ieftinire a imprumuturilor in moneda nationala.

Tendinta sustinuta de scadere a dobanzii de politica monetara se va vedea in dobanzile interbancare iar cotatia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, estimeaza analistii BCR.

"Relaxarea politicii monetare va continua in 2014, iar daca adăugam posibila restrangere a stimulilor monetari generosi furnizati pietei de catre bancile centrale, vedem ca viitorul creditarii este in moneda nationala. Ieftinirea creditului in lei va continua si am putea vedea dobanzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scazut, foarte apropiate de cele in euro. Estimăm ca intr-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor in lei va depasi 50% din totalul creditului neguvernamental", a comentat Eugen Sinca, Analist Sef BCR.

Banca Comerciala Romana a luat decizia creditarii preponderent in moneda nationala, atat pentru creditele pentru investitii imobiliare standard cat si pentru creditele Prima Casa, la finalul anului trecut, urmand recomandarile BNR prin alinierea la cadrul de reglementare pentru protejarea clientilor de riscul valutar.

Ulterior, si alte institutii bancare au urmat aceasta tendinta spre o creditare mai putin riscanta in moneda nationala, iar programul Prima Casa permite acum acordarea creditelor doar in lei.

Specialiștii BCR in creditare ipotecara si imobiliara au identificat 5 sfaturi practice pe care le recomanda clientilor.

- Negociaza cu vanzatorul pretul imobilului in lei.

- Daca ai inaintat deja cererea pentru un credit Prima Casa in euro, banca are soluţii viabile pentru finalizarea dosarului prin trecerea la un credit Prima Casa in lei sau contractarea unui credit ipotecar standard.

- Solicita aprobarea financiara a creditului pentru o mai mare siguranta, banca aproba creditul Prima Casa inainte de gasirea locuintei.

- Banca te ajuta sa te incadrezi la suma creditului pe care doresti sa il contractezi cu pana la 3 coplatitori pentru creditul Prima Casa, cu condiția ca la finalizarea creditului, atat solicitantul, cat si coplatitorii sa aiba varsta maxima de 75 ani.

- Clientii care isi vireaza salariul prin banca beneficiaza de dobanzi mai mici la creditul Prima Casa in lei cu 0.2%.

Conform specialistilor BCR, imprumutul Prima Casa isi pastreaza in continuare atractivitatea pentru tineri si familiile tinere pentru ca poate fi accesat pe o perioadă maxima de 30 ani, avansul mimim este de 5% fata de 15% la imprumutul ipotecar standard, iar comisionul de analiza a creditului este 0.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite