• Home
  • Credite
  • Restantele la credite se apropie de 10 miliarde lei
Restantele la credite se apropie de 10 miliarde lei
11 Ianuarie 2013
Romanii au continuat sa acumuleze restante la credite, acestea au atins un nou record in luna noiembrie a anului trecut, potrivit unui rapot publicat de Banca Nationala.

Deprecierea puternica a leului din 2012, si efectele crizei economice au facut ca tot mai multi romani sa nu mai poata sa isi plateasca ratele la creditele contractate in principal in anii de boom, dinainte de 2009.

Cele mai afectate de restante sunt creditele in valuta, dupa ce in ultimii 4 ani, cursul de schimb valutar a facut ca romanii sa plateasca aproape de doua ori mai mult pentru un franc elvetian, fata de momentul acordarii creditului, si cu aproape 50% mai mult pentru un euro.

In luna noiembrie 2012 erau peste 740.000 de romani care aveau cel putin un credit la care rata lunara nu era platita la timp, in crestere cu aproape 50.000 fata de inceputul anului trecut. Valoarea restantelor a atins in luna noiembrie un maxim istoric, la 9.6 miliarde lei, de la 8 miliarde lei la inceputul anului 2012.

Majoritatea creditelor care aveau restante doar de 30 de zile la plata, au trecut pe parcursul anului trecut in categoria celor cu intarzieri mai mari de 90 zile, evolutie ce indica o probabilitate scazuta de recuperare din partea bancilor a acestor credite.

Aceasta situatie pune presiune pe bilantul bancilor, care continua sa se deterioreze, in conditiile in care pe parcursul ultimului an potrivit datelor BNR, soldul de credite a crescut cu doar 2.3%, datorita cresterii inregistrata de imprumuturile acordate firmelor.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite