• Home
  • Credite
  • Restantele la credite continua sa creasca
Restantele la credite continua sa creasca
8 August 2012
Conform datelor Bancii Nationale, restantele la credite au urcat in luna iunie la 16.76%, increstere cu peste 3 procente fata de anul trecut

Procentul de credite clasificate ca indoielnice sau pierdere a urcat la peste un sfert din valoarea totala, la 26.06%.

In cazul creditelor care inregistreaza restante mai mari de 90 si pentru care a fost inceputa procedura de executare silita, procentul este de 16.76% de credite neperformante. Fata de luna mai a acestui an cresterea este de aproape un procent. In ultimii 3 ani procentul de credite neperformante a crescut constant, acestea cunoscand o triplare in acest interval.

Numarul de institutii de credit a ramas constant la 41 de unitati, care detin active nete in valoare de 370.9 miliarde lei, in crestere cu peste 10 procente fata de anul trecut.

Daca in luna martie sectorul bancar se afla pe profit, in ultimele 3 luni acesta a trecut din nou pe pierdere, cu o valoare anualizata de aproximativ 400 milioane lei.

Majoritatea imprumuturilor populatiei care inregistreaza restante sunt cele acordate de catre banci fara garantii ipotecare din categoria credite de nevoi personale. Cresterea restantelor din ultimul trimestru poate fi atribuita si cresterii inregistrate de cursul de schimb valutar.

Efectul aprecierii euro si a francului elvetian va continua sa fie resimtit si in acest trimestru, cand au fost inregistrate mai multe maxime istorice in cazul cursului de schimb valutar pentru moneda europeana.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite