• Home
  • Credite
  • Restantele la credite continua sa creasca
Restantele la credite continua sa creasca
2 Iulie 2012
Populatia si firmele aveau restante la credite de 24.7 miliarde lei, la finalul lunii mai din acest an, in crestere cu 3% fata de luna aprilie

Datele centralizate de catre Banca Nationala indica o crestere a ratelor la credite care nu au fost platite la timp. Cea mai mare crestere este consemnata pentru creditele in valuta, valoarea creditelor restante fiind de 14.6 miliarde lei, iar de la inceputul anului cresterea depaseste peste 10 procente.

Restantele la imprumuturile acordate de bancheri in moneda nationala se ridica la aproximativ 10 miliarde lei, iar ritmul de crestere este la jumatate fata de cele in valuta.

Clientii care au credite in valuta au resimtit deprecierea cursului de schimb valutar din acest an, care a scumpit rata lunara, raportat la veniturile realizate de acestia in moneda nationala.

Cea mai mare parte a imprumuturilor acordate de banci romanilor este in valuta, majoritatea acestora fiind credite ipotecare, pentru care clientii au garantat cu o ipoteca imobiliara. Aceste tipuri de credite au o rata de neplata mai mica decat cele negarantate, de aceea ponderea creditelor in valuta in valuta raportat la soldul total, este mai mic de 10 procente.

In cazul creditelor acordate in moneda nationala, din care majoritatea sunt credite de nevoi personale, ponderea restantelor depaseste 12 procente, fiind mai ridicat decat in cazul celor in valuta.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite