Prima Casa continua si in 2013
18 Ianuarie 2013
Pentru anul 2013 programul Prima Casa are disponibil un plafon de garantii mai redus cu 20 de procente fata de anul trecut, de aproximativ 390 milioane euro.

Avand in vedere ca Fondul de Garantare acopera 50% din valoarea finantarii prin intermediul unui credit Prima Casa, in 2013 romanii ar putea accesa finantari ipotecare prin intermediul acestui program de aproape 790 milioane euro.

Plafonul de garantare a fost suplimentata de catre Guvern la finalul anului 2012 cu 200 milioane euro, la care sau adaugat garantii de 190 milioane care nu au fost utilizate anul trecut.

Valoarea garantiilor vor asigura continuarea programului si in 2013, insa daca acordarea de credite prin intermediul acestui program continua in acelasi ritm ca anul precedent, fondurile se vor utiliza pana la finalul anului. Pentru acest an, se pare ca Guvernul are intentia de a modifica structura programului Prima Casa, asa cum este prevazut si in programul de guvernare, iar finantarile sa fie acordate doar pentru locuinte noi construite.

Modificarea ar putea avea un impact puternic, deoarece pana in prezent din cele 82.000 de credite Prima Casa, doar 28 de procente au fost acordate pentru achizitia sau constructia de locuinte noi. In aceste conditii, fondurile pentru garantarea acestor finantari ar fi mai mult decat suficiente pentru intregul an 2013.

Limitarea finantarilor doar pentru achizitia de locuinte noi ar duce la reducerea cererii pentru imobile vechi. O alternativa la creditele Prima Casa o reprezinta finantarile acordate prin imprumuturi ipotecare in lei sau in valuta. Acestea au insa costuri mult mai mari, iar valoarea avansului poate fi si de 5 ori mai mare, in cazul finantarilor in valuta, care sunt cele mai solicitate de catre cei care se afla in cautarea unei locuinte.

Programul Prima Casa a suferit si cateva modificari la finalul anului trecut. Astfel, daca imobilul achizitionat de la un dezvoltator prezinta vicii ascunse sau imobilul sufera un risc asigurat si nu mai poate fi folosit, beneficiarul poate solicita sa achizitioneze o noua locuinta prin intermediul programului, daca primul imprumut a fost achitat.

In plus, beneficiarii vor putea efectua lucrari de interventie sau de extindere asupra imobilului achizitionat prin Prima Casa, cu acordul Ministerului Finantelor Publice si a bancii care a acordat imprumutul, iar modificarile trebuie inscrise in Cartea Funciara.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite