• Home
  • Credite
  • Locuintele au continuat sa se ieftineasca si in 2011
Locuintele au continuat sa se ieftineasca si in 2011
29 Februarie 2012
Scaderea a fost in medie de 4.3 procente, iar valoarea medie a locuintelor se apropie de nivelul inregistrat in 2006

Preturile pentru proprietatile imobiliare au scazut mai lent, fata de anul 2010, atunci cand reducerea a fost de 4.6%. Cea mai puternica scadere a fost inregistrata in 2009, cand preturile au coborat cu aproape 29 procente, conform unui raport prezentat de EFG Eurobank Property Services Romania.

Scaderea inregistrata in ultimii 3 ani vine pe fondul aprecierii continue inainte de anul 2009, atunci cand au fost inregistrate cresteri anuale ale preturilor locuintelor, chiar si de peste 40%, in 2007. Boom-ul imobiliar a fost sustinut de usurinta obtinerii de credite, bancile avand resurse importante, puse la dispozitie de catre bancile mama, care acum au disparut sau au fost reduse in mod considerabil.

Cele mai importante ieftiniri fata de 2010, au fost inregistrate in regiunea formata din Bucuresti si judetul Ilfov cu 7.9%, regiunea Dunare cu 5.2%, Muntenia cu 5.1% si Sud cu 5%, in timp ce in Moldova, Centru si Nord, preturile au fost relativ constante.

Orasele Galati si Braila sunt singurele care au inregistrat o crestere pozitiva a preturilor in cursul anului 2011, fata de anul 2010.

In conditiile in care bancile acorda mult mai greu credite pentru achizitia unei locuinte, iar dobanda oferita continua sa fie una ridicata, cumpararea unei case este sustinuta in principal de programul guvernamental Prima Casa. Prin intermediul acestui program, clientii care nu detin o locuinta, platesc un avans minim de doar 5 procente, fata de 25% la un credit ipotecar in euro sau 15% la cele in lei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite