• Home
  • Credite
  • Inflatia din 2011 a coborat la minimul ultimilor 20 de ani
Inflatia din 2011 a coborat la minimul ultimilor 20 de ani
11 Ianuarie 2012
Nivelul inflatiei stabilit pentru anul precedent a coborat la 3.14%, in timp ce valoarea acesteia in decembrie a fost de 0.23%

Inflatia anuala de 3.14% pentru anul precedent, se datoreaza stagnarii preturilor la produsele alimentare, ajutate de un an agricol foarte bun pentru Romania. Pentru luna decembrie 2011, inflatia lunara a fost de 0.23%. Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0.4%, la cele nealimentare cresterea a fost de 0.1%, in timp ce la servicii, cresterea fata de luna noiembrie a fost de 0.3%.

Anul precedent, cel mai mult au crescut preturile la produse nealimentare, cu 4.45% fata de 2010, in timp ce produsele alimentare au inregistrat o crestere modesta de doar 0.95%.

Scaderea abrupta a inflatiei a facut posibil ca dobanda la depozite sa fie real pozitiva. Cei care economisesc, beneficiaza acum de un castig net, mai mare decat cresterea preturilor de consum.

Cea mai mica inflatie dupa anul 1990, a facut posibila reducerea dobanzii de referinta de catre BNR, in ultimele luni cu 0.5%, pentru stimularea cresterii economice.

Un prim efect al acestor reduceri, se poate observa in piata monetara, acolo unde dobanzile Robor inregistreaza scaderi, care este de asteptat sa duca la o reducere a dobanzi la credite.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite