• Home
  • Credite
  • Dobanda Robor la 3 luni a coborat sub 2 procente
Dobanda Robor la 3 luni a coborat sub 2 procente
17 Ianuarie 2014
Indicele Robor la 3 luni utilizat de catre banci la stabilirea dobanzilor variabile pentru credite Prima Casa sau imobiliare in lei, a coborat sub pragul de 2 procente.

In ultimul an indicele Robor la 3 luni a scazut cu 4 procente, de la 6 procente la inceputul anului 2013, la 1.92%. Tot in aceasta perioada si dobanda la creditele in lei, indexate in functie de acest indice a inregistrat o scadere asemanatoare.

Aceasta scadere a redus rata lunara platita bancii pentru creditele in lei, si a facut accesibil imprumutul in moneda natioanala, mai ales ca unele banci au renuntat sa mai acorde credite in valuta incepand cu anul trecut.

Astfel, in cazul unui credit Prima Casa in lei dobanda anuala efectiva pleaca in prezent de la 4.58%, aceeasi ca si in cazul creditelor acordate in euro pana in 2013. Acelasi credit acordat la inceputul anului trecut avea o dobanda care se apropia de 10 procente.

Pentru un credit Prima Casa in valoare de 200.000 lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este de 981 lei, in scadere fata de rata lunara platita acum un an, care era de 1540 lei.

Scaderea dobanzilor Robor a fost influentata de scaderea dobanzilor de politica monetara a BNR, pe parcursul anului trecut si la inceputul acestui an, datorita scaderii ratei inflatiei anuale, care a ajuns la cele mai scazute valori din ultimii 20 de ani.

Ca si in cazul indicilor Euribor, care se afla la minime istorice si foarte aproape de valoarea zero, si in cazul indicilor Robor, posibilitatea unor scaderi viitoare este limitata, mai ales ca pentru a doua jumatate a acestui an se anticipeaza o crestere a inflatiei, fata de valorile minime din prezent.

Cea mai mare parte a scaderii dobanzilor la creditele in lei datorita reducerii dobanzilor interbancare a fost deja consemnata in ultimul an, iar o eventuala reducere mai accentuata a acestora mai poate veni doar din reducerea marjelor practicate de catre bancheri.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite