• Home
  • Credite
  • Dobanda la creditele in lei urmeaza sa scada in urmatoarea luna
Dobanda la creditele in lei urmeaza sa scada in urmatoarea luna
13 Martie 2013
Cresterea lichiditatilor din piata bancara, a condus la reducerea dobanzilor din piata monetara, indici folositi de bancheri pentru calculul dobanzilor la creditele in lei.

Indicele Robor la o luna a coborat pana la valoarea de 5.33%, in timp ce Robor la 3 luni, folosit de banci pentru a calcula dobanda la credite Prima Casa in lei, si nu numai, a ajuns la 5.37%, de la 6.05% la finalul lunii decembrie, atunci cand a fost actualizata ultima data dobanda pentru majoritatea creditelor de acest tip.

Reducerea indicilor Robor reprezinta o veste buna pentru clientii care au credite in moneda nationala. In urmatoarea luna pentru majoritatea imprumuturilor cu dobanda variabila indexate in functie de evolutia indicilor Robor, dobanda urmeaza sa scada cu peste jumatate de procent, sau mai mult, daca tendinta de scadere a dobanzilor din piata monetara continua.

Majoritatea imprumuturilor acordate in moneda nationala sunt reprezentate de credite de nevoi personale pentru consum, in cazul celor ipotecare, romanii apeleaza in continuare la varianta in euro, care este mai ieftina, datorita valorii scazute a indicilor Euribor. Astfel ca doar o mica parte dintre romani vor beneficia de aceasta scadere.

Cei care au credite in euro sau bucurat in cursul anului trecut de reducerea dobanzilor Euribor, cu peste 1 procent, pana la valori minime istorice.

Pentru romanii care au credite ipotecare in lei, o reducere de 0.5 procente a dobanzii la un credit de 200.000 lei pe 30 de ani reprezinta o scadere a ratei lunare aproximativ 80 de lei, iar daca dobanda scade cu 1 procent, economia trece de 150 lei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite