• Home
  • Credite
  • Creste numarul proprietarilor ce isi scot imobilele la vanzare
Creste numarul proprietarilor ce isi scot imobilele la vanzare
6 Mai 2014
In primul trimestru al anului 2014 s-a observat o crestere progresiva a numarului de anunturi de la proprietari din ziarele si de pe site-urile special dedicate tranzactiilor imobiliare.

Analistii privesc aceasta crestere drept inca un semn al unei reveniri a pietei inghetata datorita crizei ce a lovit puternic in acest sector.

Desi faptul ca particularii au inceput din nou sa prinda curaj in incercarea de a efectua tranzactii imobiliare pe cont propriu nu este o veste buna pentru agentiile imobiliare deja afectate puternic de criza financiara, faptul in sine este unul benefic pentru piata imobiliara. Cu tot mai multe persoane dispuse sa vanda, foarte multi cumparatori fiind tentati de a incheia contracte fara a trebui sa plateasca onorariul agentiilor imobiliare, numarul de tranzactii incepe usor sa creasca.

Cu toate acestea, numarul mereu in crestere de anunturi proprietari de pe site-urile si din ziarele de specialitate nu se reflecta in aceeasi masura si in procentele de tranzactii incheiate fara intermediari. Un numar covarsitor de tranzactii continua sa fie incheiate prin mijlocirea unor agenti imobiliari. Motivul este acela ca agentiile imobiliare sunt in permanenta cautare de anunturi puse de particulari, iar proprietarii se lasa relativ usor convinsi sa lucreze cu agentii deoarece dispun de multe cunostinte in domeniu si ofera un anumit grad de siguranta fata de tranzactiile incheiate pe cont propriu.

Tot mai multe oferte pentru vanzari de apartamente apar pe site-urile si in ziarele de specialitate intocmai datorita tendintei usoare de crestere a preturilor. Specialistii estimeaza ca preturile sunt in momentul actual la acelasi nivel cu preturile practicate inainte de marele boom imobiliar ce a dus la o criza de peste 5 ani si o perioada de aparenta inghetare a pietei.

Incepand cu anul 2012, preturile, aflate la un moment dat in cadere libera, au inceput sa creasca treptat dar sigur cu aproximativ 2% pe an in capitala si cu procente ceva mai ridicate in orase precum Ploiesti, Constanta sau Brasov.

In Bucuresti, preturile s-au mentinut relativ stabile in primul trimestru al anului, stagnand dupa o crestere inregistrata la final de 2013. Daca preturile in zonele centrale ale capitalei cresc sau se pastreaza constante, preturile apartamentelor aflate in zonele de periferie au o usoara tendinta de scadere, afectata partial si de anuntarea terminarii iminente a fondurilor pentru programul Prima Casa. Vanzatorii se grabesc sa scape de garsonierele si apartamentele ce se incadreaza in plafonul maxim al programului guvernamental inainte ca acesta sa fie dedicat exclusiv locuintelor din imobile noi.

Numarul de apartamente sau garsoniere scoase la vanzare reflecta aceasta tendinta de crestere si faptul ca imobilele au ajuns din nou la pragul de pret la care vanzatorii sunt dispusi sa vanda, vanzatori ce pana la jumatatea anului 2013 erau reticenti si inca asteptau o crestere a preturilor la fel de abrupta ca scaderea acestora incepand cu anul 2008. Devine clar ca preturile nu vor creste din nou atat de rapid, iar posesorii de locuinte care doresc sa faca un upgrade sau care asteptau momentul oportun pentru a pune locuinta in vanzare au inceput sa isi piarda rabdarea.

Specialistii estimeaza ca numarul de anunturi pentru vanzarea de locuinte puse direct de proprietari va continua sa creasca in urmatoarea perioada, iar agentiile imobiliare se declara la fel de optimiste in ceea ce priveste dezghetarea pietei imobiliare si restabilirea unui echilibru sanatos intre cererea si oferta de pe piata.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite