• Home
  • Credite
  • Creditele prin programul Prima Casa vor fi acordate doar in lei
Creditele prin programul Prima Casa vor fi acordate doar in lei
31 Iulie 2013
Potrivit unui proiect al Ministerului de Finante, introduse in sedinta de marti a Guvernului, programul Prima Casa ar urma sa renunte la varianta de credite in euro, romanii putand sa acceseze doar credite in lei.

Prin renuntarea la varianta de credit Prima Casa in euro, ratele lunare vor creste, deoarece dobanzile la creditele Prima Casa in lei sunt mai mari cu peste 30% fata de cele in euro. In cazul creditelor Prima Casa in euro dobanda anuala efectiva pleaca de la 4.50%, in timp ce la lei acestea sunt de aproximativ 7 procente.

Majoritatea creditelor acordate prin programul Prima Casa, de la lansarea acestuia, au fost in euro, mai putin de 5 procente fiind acordate in lei. In pofida riscului de schimb valutar, in cazul imprumuturilor in euro, romanii au preferat sa acceseze credite Prima Casa in aceasta moneda, mai ieftine fata de varianta in moneda nationala.

Diferenta de dobanda dintre cele 2 credite este data de valorile indicilor de referinta: Robor si Euribor. Daca Robor la 3 luni este de aproximativ 4.5%, in scadere fata de valorile de la inceputul anului, care treceau de 6%, Euribor la 3 luni se afla de mai bine de un la valori minime istorice, de 0.2%.

Vezi care sunt dobanzile la creditele Prima Casa in lei si euro.

Tot in acest proiect se stipuleaza si majorarea plafonului cu un miliard de lei, pana la finalul anului 2013. Plafon care in cazul neutilizarii integrale urmeaza sa fie raportat in anul urmator. Din acest plafon, 300 milioane de lei ar urma sa fie destinati acordarii de credite pentru achizitia de locuinte construite de catre ANL.

In ultimul an de zile au existat mai multe zvonuri privind continuarea programului Prima Casa si a conditiilor de accesare a unui imprumut prin acest program, fapt ce a dus la o crestere a interesului clientilor pentru aceste credite.

Odata cu epuizarea acestui interes si intrarea in vigoare a reglementarilor cu privire la restrictionarea acordarii de credite Prima Casa in valuta, este de asteptat ca nivelul tranzactiilor imobiliare sa se reduca semnificativ, in conditiile in care majoritatea creditelor acordate de banci pentru cumpararea unei locuinte sunt credite Prima Casa.

Restrictionarea creditarii in valuta pentru populatie a devenit tot mai evidenta odata cu decizia luata de unele banci locale, printre care si BCR, de a elimina din oferta proprie creditele in valuta.

In plus, in ultimele luni mai multe banci au anuntat reduceri si promotii la creditele imobiliare in lei, pentru a le face mai atractive pentru clienti.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite