• Home
  • Credite
  • Creditele Prima Casa in lei s-au ieftinit cu peste 2 procente in 2013
Creditele Prima Casa in lei s-au ieftinit cu peste 2 procente in 2013
15 August 2013
Dobanda la creditele acordate prin intermediul programului Prima Casa in moneda nationala a avut o evolutie descendenta in 2013, iar diferenta fata de varianta in euro se apropie acum de 2 procente.

Ieftinirea creditelor in lei se datoreaza in totalitate evolutiei favorabile a indicelui Robor la 3 luni, care a coborat cu peste 2 procente in acest an, de la valori de peste 6 procente la inceputul anului, la 3.76%.

Cum creditele Prima Casa in lei au dobanda calculata in functie de indicele Robor la 3 luni, la care se adauga o marja fixa de maxim 2.5%, scaderea Robor influenteaza dobanda totala pentru aceste credite.

Actualizarea dobanzilor la creditele Prima Casa este efectuata de catre banci de regula o data la 3 luni, la inceputul fiecarui trimestru, astfel ca pe masura ce bancile vor actualiza dobanda la credite, clientii vor incepe sa plateasca o rata lunara mai mica.

Vezi Evolutia dobanzilor interbancare Robor in 2013.

Scaderea dobanzilor permite romanilor sa se imprumute mai ieftin in moneda nationala, mai ales ca varianta in euro a fost eliminata, ultimele credite Prima Casa in euro mai pot fi acordate doar celor care au depus dosarele la banca, pana la data de 30 iulie 2013.

Daca la inceputul anului pentru un credit in valoare de 200.000 lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara era de 1540 lei, in prezent rata lunara pentru acelasi credit este mai mica cu 300 lei, la 1238 lei, respectiv o reducere de 20%.

Cum inflatia este in scadere, iar dobanda de politica monetara a BNR ar putea sa fie redusa din nou in acest an, dobanzile din piata monetara ar putea inregistra noi minime, iar creditul in lei ar putea ajunge la aceleasi costuri inregistrate de creditul in euro.

Cu toate acestea, indicele Robor la 3 luni are o evolutie mai putin predictibila, acesta inregistrand in trecut cresteri sau scaderi de peste 1 procent, in decurs de o luna. Daca in acest an Robor a scazut, o eventuala crestere a acestuia ii afecteaza pe clientii cu credite in lei, prin cresterea costului imprumutului.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite