• Home
  • Credite
  • Creditele ipotecare in lei sunt mai ieftine decat cele in euro
Creditele ipotecare in lei sunt mai ieftine decat cele in euro
17 Ianuarie 2014
Daca in urma cu cateva luni diferenta de dobanda dintre un credit ipotecar in lei si unul in euro era una semnificativa, acum costul unui credit in lei este mai mic decat pentru unul in euro.

Reducerea decalajului dintre un credit in lei si unul in valuta se datoreaza in exclusivitate scaderii dobanzilor Robor, pana la valori de neimaginat in urma cu un an, cand acestea depaseau 6 procente.

In prezent, datorita scaderii indicilor Robor cu peste 4 procente in ultimul an, costurile pentru un credit ipotecar in lei a ajuns sa fie acelasi cu unul acordat in euro.

Astfel, in cazul unui credit ipotecar acordat in moneda nationala pe o perioada de 30 de ani, dobanda anuala efectiva pleaca de la 5.23% pe an, in timp ce pentru un credit in euro pe aceeasi perioada dobanda pleaca de la 5.47% pe an.

In cazul unui credit ipotecar in valoare de 200.000 lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara pleaca de la aproximativ 1100 lei, cu peste 50% mai putin fata de rata lunara platita in urma cu un an.

Dobanzile la creditele ipotecare in lei au inregistrat o scadere puternica in ultimul an, de pana la 4 procente, datorita scaderii inregistrate de indicia Robor la 3 luni sau 6 luni, cei mai utilizati de catre banci la calculul dobanzilor variabile.

Daca in cazul creditului in euro clientii sunt expusi riscului valutar, in cazul unui credit in moneda nationala, volatilitatea indicilor Robor reprezinta principalul risc.

Acesti indici pot avea fluctuatii foarte mari de la o luna la alta, chiar si de un procent, iar rata lunara se modifica de fiecare data cand apar aceste variatii. In plus, posibilitatea unor noi scaderi de dobanda la creditele in lei este limitata ca si in cazul celor in euro, de valorile reduse la care se situeaza indicia Robor respectiv Euribor.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite