• Home
  • Credite
  • Creditele in lei se scumpesc odata cu cresterea Robor
Creditele in lei se scumpesc odata cu cresterea Robor
17 August 2012
In ultimele doua zile dobanzile Robor cu scadenta mai mare de 6 luni au trecut pragul de 6 procente, pentru prima data de la inceputul anului

Daca pana la inceputul lunii mai am asistat la o scadere puternica a indicilor Robor, utilizati pentru calculul dobanzilor variabile la creditele acordate in moneda nationala, in ultimele luni acestea au reinceput sa creasca si sa ajunga la valorile inregistrate la finalul anului trecut.

Scaderea survenita la inceputul anului a venit pe fondul reducerilor succesive ale dobanzii de politica monetara din partea BNR, pentru a incuraja populatia si companiile sa se imprumute in lei, prin dobanzi care sa se apropie de cele oferite la euro si fara existenta unui risc valutar.

Cresterea dobanzilor Robor vine pe fondul crizei politice care a dus cursul de schimb valutar la noi maxime istorice pentru euro si dolar. In incercarea de a tempera deprecierea monedei nationale, care ameninta sa duca la o crestere a numarului de clienti aflati in imposibilitatea de a achita la credite ipotecare in valuta, BNR a redus lichiditatile din piata, ceea ce a condus la o crestere a dobanzilor din piata monetara.

In cazul Robor la 3 luni folosita de banci pentru acordarea de credite Prima Casa, cresterea fata de minimul atins in luna aprilie este de 2 procente, evolutie care urmeaza sa fie reflectata in ratele lunare din perioada urmatoare.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite