• Home
  • Credite
  • Creditele in lei au devenit mai scumpe odata cu aprecierea indicelui Robor
Creditele in lei au devenit mai scumpe odata cu aprecierea indicelui Robor
3 Decembrie 2012
In comparatie cu valorile inregistrate la mijlocul anului, dobanzile Robor au inregistrat cresteri de peste 1 procent, care se vor resimti in costuri mai mari la creditele in moneda nationala.

Valoarea Robor la 3 luni folosita de banci pentru calculul dobanzii la credite Prima Casa, dar si pentru alte tipuri de credite a ajuns la 6.30%, in crestere cu un procent fata de inceputul lunii iulie. Aceasta crestere urmeaza sa fie resimtita de cei care au credite in lei, prin rate lunare mai mari.

Toti indiciii Robor au trecut de pragul de 6 procente, inclusic in cazul Robor la o luna, care inregistra astazi valori de 6.32%. Dobanzile Robor inregistreaza de altfel cele mai ridicate valori in acest an, dupa ce in luna aprilie au coborat pana aproape de 4 procente, pe fondul atenuarii presiunilor inflationiste.

Si cei care doresc sa apeleze la un credit in lei pentru a finanta achizitia unei locuinte sau diverse alte cheltuieli, vor plati mai mult datorita acestei cresteri a dobanzii Robor.

O solutie ar putea fi creditele in euro, care au devenit mai ieftine dupa ce Euribor a inregistrat o corectie masiva in ultimul an si a atins valori minime istorice, apropiate de valoarea zero. Aceasta solutie nu este disponibila insa pentru toti romanii, in conditiile in care unele banci nu mai acorda credite in euro decat celor care au venituri in aceasta moneda, iar in cazul creditelor de nevoi personale, aceasta varianta aproape ca a disparut din oferta bancherilor.

Cresterea Robor este rezultatul lipsei de lichiditate din piata, in conditiile in care Banca Nationala nu a mai injectat lei, pentru a controla aprecierea cursului de schimb valutar, care a atins in luna august cea mai ridicata valoare.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite