• Home
  • Credite
  • Cererea pentru credite de nevoi personale s-a redus in ultimul trimestru din 2011
Cererea pentru credite de nevoi personale s-a redus in ultimul trimestru din 2011
20 Februarie 2012
Conform datelor prezentate de Banca Nationala, cererea pentru credite de consum a fost in scadere la finalul anului trecut

Singura componenta care a inregistrat cresteri marginale a fost cea reprezentata de imprumuturile destinate achizitiei de locuinte sau terenuri. Pentru primul trimestru din 2012, bancile previzioneaza o reducere a cererii pentru credite de nevoi personale, dar si la cele imobiliare.

Standardele de creditare au inregistrat o inasprire marginala, la credite ipotecare, in plus a fost diminuat si gradul de indatorare, reprezentat de serviciul datoriei in venitul lunar al clientilor.

Institutiile financiare anticipeaza o inasprire a conditiilor de creditare, datorita perspectivelor fragile de crestere economica. Situatia economica a inregistrat o deterioare brusca in ultimul trimestru din 2011, cand economia a avut o evolutie negativa, iar sansele unei cresteri economice in prima parte a anului, au fost anulate de evenimetele meteo extreme din aceasta iarna si exporturile in scadere pe piata europeana aflata sub socul austeritatii.

Pentru clientii care doresc sa acceseze credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa, nu se intrevad restrictii sau inaspriri ale conditiilor de acordare, acest tip de imprumut nefiind vizat de catre noile norme ale BNR.

In cazul creditelor imobiliare, valoarea medie a imprumutului raportat la cea a garantiilor prezentate, la creditele nou acordate a crescut usor in trimestrul IV, in jurul valorii de 75%. La nivelul intregului portofoliu de credite, valoarea acestui indicator a avut o tendinta asemanatoare ajungand la 78%.

O restrictionare suplimentara pentru cererea de credite de consum o reprezinta modificarile care incep sa fie introduse de catre banci, prin alinirea la normele BNR de creditare, care presupun in principal reducerea perioadei la maxim 5 ani si incurajarea imprumutului in moneda nationala.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite