• Home
  • Credite
  • Cererea pentru credite a scazut puternic in ultima luna a anului trecut
Cererea pentru credite a scazut puternic in ultima luna a anului trecut
24 Ianuarie 2013
Dupa scaderea de 1.4% din luna decembrie, soldul de credite a inregistrat un avans marginal de doar 1.3% in ultimul an, la 225.874 milioane lei.

In luna decembrie, cel mai mult a scazut soldul de credite in valuta, cu 2.2% fata de luna noiembrie a anului trecut, la 141.151 milioane lei. Pentru perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, soldul de credite in valuta s-a comprimat cu 0.2%, in timp ce soldul de credite in lei a avansat cu 3.8%, pe fondul cererii venite din partea firmelor.

In luna decembrie cea mai mare scadere a fost inregistrata la soldul de credite acordate firmelor in valuta, -2.5% fata de noiembrie, si -1.5% in ultimul an, fata de cresterea de 8% pentru lei. Cresterea creditelor acordate in lei se datoreaza orientarii bancilor catre acordarea de credite in moneda nationala catre IMM-uri.

In luna decembrie singura componenta care a inregistrat o crestere a soldului de credite a fost cea reprezentata de creditele acordate firmelor in lei, +0.4% la 50345 milioane lei. Cu toate ca BNR a incercat prin modificarile introduse in normele de creditare sa limiteze creditarea in valuta a populatiei si sa o impulsioneze pe cea in moneda nationala, pe parcursul anului trecut nu a reusit acest lucru.

Soldul de credite acordate populatiei in valuata a crescut cu 1.3% in ultimul an, in timp ce soldul de credite in moneda nationala a inregistrat o scadere de 1.9% la 34377 milioane lei. Si asta, in conditiile in care majoritatea bancilor au renuntat sa mai acorde credite de nevoi personale in euro, iar la creditele ipotecare in euro avansul este mai mare cu 10 procente fata de varianta in lei.

Mare parte din cresterea soldului la creditele in valuta se datoreaza volumui mare de credite Prima Casa in euro, raportat la celelalte tipuri de credite ipotecare. Diferenta mare dintre dobanda practicata la euro fata de lei, dar si avansul minim de doar 5 procente au facut ca in 2012 aceste credite sa fie preferate de romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite