• Home
  • Credite
  • BNR vrea sa restrictioneze si mai mult creditele in valuta
BNR vrea sa restrictioneze si mai mult creditele in valuta
3 Octombrie 2012
Conditiile de acordare pentru credite in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca populatia sau firmele nu obtin venituri in valuta imprumutului

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de regulament al BNR, care modifica si completeaza regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Proiectul de regulament inglobeaza o parte din recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS).

CERS recomanda autoritatilor de supraveghere sa monitorizeze activitatea de creditare in valuta si sa ia masuri pentru evitarea riscului ca debitorii sa fie afectati de cursul de schimb valutar.

Bancile vor trebui sa stabileasca conditii mai stricte de acordare pentru creditele in valuta, fata de cele in moneda nationala, pentru populatie si firmele care nu sunt protejate de riscul valutar, deoarece nu obtin venituri in moneda creditului.

Clientii care obtin venituri in lei si doresc sa acceseze credite in euro sau alte valute, vor trebui sa fie informati prin simulari personalizate de calcul, asupra modificarii ratei lunare in cazul cresterii puternice a cursului de schimb sau a dobanzii, pentru creditele cu dobanda variabila.

Informarea clientilor trebuie realizata in scris cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului de imprumut, perioada care poate fi redusa doar cu acordul clientului.

Odata cu noul regulament, creditele de nevoi personale cu sau fara garantii pentru refinantare vor putea fi acordate pe maxim 5 ani, indiferent de data acordarii imprumuturilor.

In prezent, cei care refinanteaza credite acordate inainte de 31 octombrie 2011, fara sume noi, beneficiaza de o perioada de acordare mai mare de 5 ani.

Prevederile noului regulament nu se aplica in cazul restructurarilor de credite, care nu implica sume noi, si presupun modificari ale contractelor de credit pe seama dificultatilor financiare ale clientilor.

Prin noul regulament, firmele vor avea aceleasi conditii de creditare in valuta ca si populatia. Astfel, firmele care nu realizeaza venituri in valuta vor accesa mai greu credite in euro sau alte valute.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite