• Home
  • Credite
  • Bancile nu mai gasesc clienti pentru credite
Bancile nu mai gasesc clienti pentru credite
27 Martie 2013
Soldul creditelor acordate de bancile locale a scazut pentru a doua luna consecutiv in luna februarie a acestui an, dupa ce scazusera si in prima luna din 2013.

Daca in luna ianuarie soldul s-a contractat cu peste 1 procent, fata de luna decembrie 2012, in luna februarie scaderea a fost mai redusa, de doar 0.3%, la 222.714 milioane lei, conform datelor publicate de catre Banca Nationala.

In ultimul an bancherii au reusit sa adauge doar 0.1% la soldul de credite neguvernamentale, ceea ce inseamna ca au dat dora credite care sa acopere rambursarile clientilor.

In luna februarie au inregistrat scaderi toate componentele, atat creditele acordate populatiei in lei si valuta, dar si creditele acordate companiilor. Scaderea a fost insa una uniforma, 0.3% la lei si la valuta.

Soldul creditelor acordate populatiei in lei a inregistrat cea mai mare scadere, de 0.5%, la 34.053 milioane lei. Una dintre cauzele acestei scaderi ar putea fi majorarea dobanzilor Robor peste pragul de 6 procente la inceputul acestui an, ceea ce a dus la o scumpire a imprumuturilor acordate de banci in moneda nationala.

In cazul creditelor acordate in valuta populatiei, soldul a coborat la 68.844 milioane lei, dupa o scadere de 0.2% in ultima luna. In continuare, cel mai accesat credit in valuta ramane cel acordat de banci prin programul Prima Casa.

In ultimul an, doar creditele acordate de banci firmelor in lei au inregistrat un sold pozitiv, acestea au crescut cu aproape 10 procente, la 50.326 milioane lei. Populatia are imprumuturi mai mici cu peste 1 procent, fata de luna februarie a anului precendent.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite