• Home
  • Credite
  • Bancile au fost mai prudente cu acordarea de credite in luna octombrie din acest an
Bancile au fost mai prudente cu acordarea de credite in luna octombrie din acest an
27 Noiembrie 2012
In luna octombrie din acest an bancile au acordat mai putine credite, acestea nu au reusit sa acopere rambursarile efectuate de clienti.

Daca soldul de credite bancare acordate persoanelor fizice a inregistrat o crestere usoara, de 0.1% atat la finantarile in lei cat si la cele in valuta, creditele acordate firmelor au inregistrat scaderi de peste 0.5% in luna octombrie fata de luna septembrie 2012.

In aceste conditii, soldul de credite a inregistrat o scadere de 0.3% in ultima luna la 230.106 miliarde lei, iar pentru ultimul an cresterea soldului este acum de doar 4.1%.

Soldul de credite in lei a scazut cu 0.3% in octombrie, la 84.510 miliarde lei, datorita scaderii cu 0.5% a soldului de credite acordate firmelor, ce nu a putut fi acoperita de cresterea finantarilor catre persoane fizice, in crestere cu 0.1%. In ultimul an soldul de credite in lei a avut o evolutie pozitiva, acesta a crescut fata de luna octombrie a anului trecut cu 4.7%, datorita finantarilor catre persoane juridice, + 10.6%.

Imprumuturile in valuta continua sa detina cea mai mare pondere din totalul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, cu un sold de 145.596 miliarde lei, cu 72% mai mult fata de finantarile in lei. In ultimul an insa soldul creditelor acordate in valuta a avansat cu doar 3.8% fata de 4.7% pentru cele in lei, datorita restrictiilor impuse de Banca Nationala la finantarile in valuta.

Recent, cea mai mare banca locala a anuntat ca nu mai acorda finantari in valuta pentru persoane fizice, cu exceptia celor care au venituri in valuta. Restrictia fiind valabila pentru credite de nevoi personale, ipotecare sau Prima Casa.

Populatia a continuat insa sa acceseze mai multe credite in valuta in ultimul an, soldul la credite in valuta a crescut cu 4.7%, fata de o scadere de 2.8% la lei. Aceasta crestere poate fi pusa pe seama faptului ca in prezent majoritatea creditelor pentru achizitie locuinta sunt acordate prin programul guvernamental Prima Casa, pentru care moneda preferata ramane euro, datorita costurilor mult mai mici.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite