Bancherii nu mai acorda credite
25 Iulie 2012
Soldul de credite neguvernamentale nu a suferit modificari in ultima luna, bancherii au acordat credite doar cat sa acopere rambursarile

In luna iunie 2012, institutiile financiare aveau in sold credite in valoare totala de 227.086 milioane lei, in crestere cu 6.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si neschimbat fata de luna mai a acestui an.

Soldul la credite a inregistrat o scadere la componenta in valuta, care a coborat cu 1.2% fata de luna anterioara, in timp ce finantarile acordate in lei sau majorat cu 2.1%. In conditiile unui curs de schimb mai ridicat in luna iunie fata de luna mai, scaderea la valuta si cresterea imprumuturilor acordate in moneda nationala, reprezinta schimbarea dorita de Banca Nationala, care a redus dobanda de politica monetara si a restrictionat accesul populatiei la credite de nevoi personale si ipotecare in valuta.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata la credite acordate persoanelor juridice in lei, urmata de finantarile acordate populatiei in lei.

La euro, finantarile acordate companiilor au scazut mai mult decat cele acordate populatiei, 1.8% fata de 0.5%. Populatia continua sa se imprumute in euro, mai ales in cazul creditelor pentru achizitie locuinta, care se acorda pe perioada lungi, de regula 30 de ani.

Astfel, pentru achizitia unei locuinte, cererea este indreptata in special catre imprumuturi acordate prin intermediul programului Prima Casa, unde avansul este de doar 5 procente fata de 15%-25% la credite ipotecare clasice.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite