• Home
  • Credite
  • Acordarea de credite a franat in luna aprilie
Acordarea de credite a franat in luna aprilie
25 Mai 2012
Daca in luna martie, bancherii au acordat cu aproape un procent mai multe credite decat in februarie, in luna aprilie soldul abia a crescut cu 0.1 procente

Astfel, in luna aprilie s-a inregistrat una dintre cele mai scazute rate de crestere a activitatii de acordare credite din partea bancilor. Soldul de credite acordate populatiei si firmelor a ajuns la 224.728 milioane lei, din care aproape 70% reprezinta imprumuturi in valuta a caror rambursare devine tot mai greu de realizat datorita cursului de schimb valutar care a inregistrat noi maxime istorice, in luna mai.

Chiar daca BNR a redus dobanda de politica monetara cu 1 procent, ponderea imprumuturilor in lei continua sa scada, in luna aprilie aceastea au scazut cu 0.9%, cea mai mare scadere a fost consemnata de catre firme, dupa ce in luna martie acestea au avut o crestere puternica de 1.4%. In ultimul an, creditele acordate in moneda nationala persoanelor fizice au inregistrat o scadere de 2.3% a soldului total, singura componenta care a inregistrat o valoare negativa.

Imprumuturile acordate in valuta au continuat sa avanseze cu 0.7% fata de luna martie 2012 si cu 13.9% in ultimul an, peste cresterea celor in lei de doar 3.3%. Creditele acordate firmelor de catre bancheri in luna aprilie au avansat cel mai mult cu 1.1%, iar in ultimul an avansul este de 15.9%.

Odata cu inasprirea conditiilor de acordare credite de catre bancheri la cerintele Bancii Nationale, au scazut si cererile din partea clientilor pentru imprumuturi, in special pentru nevoi personale nenominalizate, la care perioada maxima de creditare a fost redusa la 5 ani. Activitatea de creditare este sustinuta de clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta si acceseaza un credit Prima Casa, datorita avansului minim de doar 5% si a dobanzii mai mici fata de cele aferente la un credit ipotecar.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Credite