• Home
  • Comparatii
  • Munca in strainatate – obtinerea formularului A1 pentru salariatii detasati
Munca in strainatate – obtinerea formularului A1 pentru salariatii detasati
5 Mai 2014
Ca membra a UE, Romania se bucura de avantajele pietei comune. Numarul firmelor care si-au dezvotat o retea de clienti in afara granitelor Romaniei este in continua crestere.

Acest context face ca tot mai multe firme romanesti sa fie in situatia de a detasa o parte din salariatii proprii pe teritoriul altui stat membru, in vederea prestarii de servicii sau montarii de echipamente pentru clientii externi.

In astfel de situatii se pune problema legislatiei aplicabile salariatilor detasati, formalitatilor necesare detasarii lor, cine plateste salariul si taxele aferente, ce se intampla in cazul imbolnavirii salariatului detasat, cine plateste indemnizatia de concediu medical, etc.

Aceste probleme sunt reglementate uniform la nivelul UE, toate tarile membre fiind tinute de respectarea acelorasi reguli.

Regula in cazul muncii prestate pe teritoriul oricarui stat membru este aceea ca salariatului i se aplica legea statului pe teritoriul caruia se presteaza activitatea.

De la aceasta regula fac exceptie situatiile in care salariatii sunt detasati pentru o perioada determinata pe teritoriul altui stat, precum si aceia aflati in situatii de pluriactivitate (echipajele aeronavelor, soferii de tir, conductorii de tren, etc).

Asadar, detasarea salariatilor din Romania pe teritoriul altui stat membru UE se incadreaza in situatia de exceptie de la aplicarea legii statului pe teritoriul caruia se desfasoara activitatea. In aceasta situatie salariatul ramane supus legislatiei romane in privinta sistemului de asigurari sociale aplicabil, daca sunt indeplinite mai multe conditii:

-          Durata detasarii sa nu depaseasca 24 de luni;

-          Salariatul sa nu fie trimis pentru inlocuirea altui salariat;

-          Angajatorul care detaseaza desfasoara activitate substantiala pe teritoriul Romaniei;

-          Sa existe o relatie directa intre angajatorul care detaseaza si salariatul detasat;

-          Pe durata detasarii, salariatul detasat trebuie sa desfasoare o activitate similara celei desfasurate in Romania;

-          Salariatul detasat sa fi fost angajat cel putin 1luna anterior detasarii, la angajatorul care dispune detasarea;

Indeplinirea acestor conditii este verificata de Casa Nationala de Pensii Publice Bucuresti – Directia de Relatii Internationale (CNPP).

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, CNPP elibereaza angajatorului roman Formulare A1 pentru fiecare salariat detasat.

Formularul A1 atesta ca, pe toata durata detasarii, salariatii raman asigurati in sistemul de asigurari sociale romanesc, toate contributiile aferente fiind retinute si platite de angajatorul roman, potrivit legislatiei din Romania. Drept urmare, salariatul va beneficia de toate prestatiile de asigurari sociale reglementate de legea romana, in cazul incidentei oricarui risc asigurat (concediu medical, boala profesionala, accident de munca, etc).

Obtinerea Formularului A1 il pune la adapost pe angajatorul roman de sanctiuni severe, ca urmare a controalelor autoritatilor de munca, atat din tara de destinatie, cat si din Romania.

De aceea, este foarte important ca angajatorul roman care trimite salariati in tari membre UE in vederea executarii unor contracte incheiate cu parteneri externi, sa se documenteze foarte bine si sa ia toate masurile necesare protejarii salariatilor proprii.

Nerespectarea legislatiei comunitare in materia detasarii internationale si a mobilitatii fortei de munca poate avea consecinte deosebit de grave pentru angajatorul nediligent, culminand cu pedepse penale pentru infractiuni deosebit de grave, precum exploatarea si traficul de persoane.

Este important de retinut ca institutia competenta sa elibereze Formularele A1 este doar Casa Nationala de Pensii Publice – Directia de Relatii Internationale, prin intermediul unui singur birou situate in Bucuresti, Str.Latina, nr.8, Sectorul 2.

Asta inseamna ca angajatorii din toata tara sunt obligati sa trimita cererile lor la Bucuresti. Aceasta limitare ingreuneaza procedura, si asa destul de greoaie.

Termenele de eliberare sunt de 30 de zile lucratoare de la data depunerii cererii, insa sunt frecvent depasite din cauza aglomerarii biroului de eliberari si a dificultatilor de consultare si comunicare la distanta, cand angajatorul nu este din Bucuresti.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Comparatii