• Home
  • Comparatii
  • Cum sa tii sub control factura de mobil atunci cand iesi din Romania
Cum sa tii sub control factura de mobil atunci cand iesi din Romania
14 Noiembrie 2011
Va pregatiti sa calatoriti in afara tarii si va ganditi sa inchideti telefonul de teama facturii? E mai simplu sa cititi articolul urmator care se vrea un ghid complet despre roaming.

Roaming = serviciu oferit de companiile de telefonie mobila, care permite clientilor sa foloseasca telefonul mobil in timp ce calatoresc in afara spatiului de acoperire al retelei nationale. De multe ori e suficient sa va aflati in apropierea granitei sa va ca servicul de telefonie mobila sa fie preluat de un operator din tara vecina.

Ce ar trebui sa retineti din acest ghid? Sunt cateva reguli de baza pe care daca le urmati puteti reduce considerabil valoarea facturii de telefonie mobila pentru perioada petrecuta in afara tarii.

1. Internetul mobil costa o avere in roaming, pornind de la 2.48 Euro pentru fiecare MB de trafic -- cu cat va indepartati mai mult de zona cuprinsa in granitele UE cu atat veti plati mai mult, costul pentru 1 MB putand ajunge la peste 10 Euro.
Pentru a face o comparatie, doar deschizand cateva pagini de internet sau consultandu-va mailurile primite intr-o zi puteti sa consumati 1 MB.
Recomandari:
1. folositi cat mai mult hot-spot urile de internet wireless gratuit. O lista cu mai multe locatii din intreaga lume unde puteti gasi internet wireless gratuity gasiti aici: jiwire
2. nu descarcati atasamentele mesajelor primite prin e-mail, doar vizualizati mesajul
3. pentru utilizatorii de smartphone urmariti instructiunile trecute aici: iPhone, Samsung Galaxy sau BlackBerry

2. Consulta ofertele furnizorului tau de telefonie mobila.
Fie ca esti abonat Cosmote, Orange, RDS sau Vodafone nu pleca in afara tarii fara sa verifici ce optiuni au aceste companii in oferta. Astfel, pentru trafic intens de voce sau de date poti gasi la toate companiile mentionate mai sus optiuni care va pot reduce costurile la mai putin de jumatate.

Incepand cu 1 iulie 2011 urmand prevederile directivei UE costul per minut pentru apelurile primite sau efectuate in cadrul UE este urmatorul:
0.35 euro/min (fara TVA), pentru apelurile efectuate
0.11 euro/min (fara TVA), pentru apelurile primite

Pentru convorbirile efectuate din si catre o tara aflata in afara UE verificati cu atentie in ce zona tarifara se afla aceasta, cateva dintre cele mai mari diferente sunt trecute in tabelul alaturat:

* tarif in retelele agreate Vodafone. Toate tarifele sunt exprimate in Euro/minut, incluzand TVA, pentru convorbirile efectuate din tara respectiva catre Romania.

3. Daca aveti un smartphone si totodata acces la internet wireless gratuit atunci instalati-va pe telefon, gratis sau pentru o suma modica un program gen Skype si cu ajutorul acestui software puteti purta convorbiri telefonice fara sa aveti grija roaming-ului.
Daca aveti un laptop atunci folositi locatiile care ofera internet wireless gratuit, cumparati-va un microfon (va costa 10-15 lei) si cu ajutorul lui Skype/Yahoo Messenger precum si a multor altor aplicatii puteti vorbi gratis acasa - e drept ca nu veti beneficia de claritatea unei convorbiri telefonice dar macar aceasta este gratis.

4. SMS-urile sunt o modalitate mai ieftina de comunicatie decat vorbitul la telefon.
Incercati sa rezolvati chestiunile importante printr-un schimb scurt de mesaje text, sunati doar atunci cand este absolut necesar.
Un SMS trimis in spatiul UE va costa 0.11 euro pe cand cele primite sunt gratuite.

5. Daca sunteti plecati pentru o perioada mai lunga intr-o tara straina este indicat sa va cumparati un SIM local si totodata sa va deblocati telefonul pentru a permite folosirea noului SIM sau sa va cumparati la pachet un nou telefon si un SIM.
O alta varianta ar fi folosirea unui SIM international , precum gasiti in oferta celor de la GO-SIM . Prin aceasta metoda va pastrati numarul de telefon pe care il aveti dar totodata beneficiati de tarife reduse pentru convorbirile internationale. Acest gen de SIM este de cele mai multe ori preplatit asa incat nu trebuie sa va faceti griji ca puteti vorbi mai mult de decat va puteti permite.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Comparatii